28 de maig 2012

NOVES TAXES JUDICIALS DES DE L' 1 DE MAIG



El passat 20 de març de 2012 la Generalitat de Catalunya, dins de les polítiques d’augment d’ingressos i reducció de despeses, sense que aquí es faci cap valoració de la idoneïtat d’aquestes mesures, va  aprovar la implantació de noves taxes judicials per la prestació de serveis personals i materials en l’àmbit de l’administració de la justícia.

És a dir, des del dia 1 de maig d’enguany, estan en vigor les noves taxes judicials, que afecten pràcticament a tothom, menys les entitats totalment exemptes de l’Impost de Societats i persones que tinguin concedit el Benefici de Justícia Gratuïta.  A més, cal dir que són obligatòries per poder accedir a la Justícia.

Aquestes noves taxes s’han d’afegir a les ja aplicables per l’Estat, des de gener de 2003 que, grosso modo, només afectaven a societats mercantils que no tinguessin la consideració de “reduïda dimensió”.

Les taxes de la Generalitat van des de 60 a 120,-€ i s’han d’abonar prèviament a la presentació al jutjat del document de demanda, recurs o reconvenció.

Aquí teniu un quadre on es poden veure els imports concrets.

En lordre jurisdiccional civil:


Verbal de quantia superior a 3.000 euros         
60,-€
Judici Ordinari 
120,-€
Procediment Monitori de quantia superior a 3.000 euros
60,-€
Procediment Canviari de quantia superior a 3.000 euros     
90,-€
Execució de títols extrajudicials de quantia superior a 3.000 euros i de títols judicials de quantia superior a 6.000 euros          
120,-€
Procediment Concursal  

120,-€
Recurs d Apel·lació
120,-€
Recurs de Cassació i infracció processal 
120,-€

En lordre jurisdiccional contenciós administratiu:



Abreujat de quantia superior a 3.000 euros          
90,-€
Ordinari de quantia superior a 3.000 euros    
120,-€
Recurs dApel·lació 
120,-€
Recurs de Cassació    
120,-€

Per demanar una segona certificació duna sentència la taxa serà de 
10,-€


Les noves taxes no són aplicables als procediments dins de les matèries de família (p.ex. divorcis), successions i estat civil de les persones.

Evidentment, aquestes taxes van a càrrec del client i per tant augmenten les despeses de litigar.

En aquests moment el Ministeri de Justícia es troba preparant un augment de taxes estatals que suposarien la pujada de les que estan en vigor des de 2003. Però, desconeixem si aquest augment  absorbirà les de la Generalitat o romandran independents i suplementàries com fins ara.

Xavier López-Giralt  G.