7 de març 2011

COMENTARI A LES NOVETATS EN MATERIA D’AUTONOMIA PERSONAL

Des de l’1 de gener de 2011 es troba en vigor la modificació del que era el Codi de Família i que des d’ara queda integrat dins del Llibre II del Codi Civil de Catalunya.

Fer una anàlisi de totes les novetats en el reduït espai de que disposo no és possible, pel que em limitaré a fer un petit comentari d’algunes de les que considero més interessants.

Vull destacar la introducció de noves figures de protecció a la persona en l’àmbit de les persones amb disminucions. Fins ara disposàvem de la tutela per als incapacitats i la curatela per a les persones amb un grau de disminució menys sever, però ara, acostant-nos a les tendències de la resta d’Europa en la matèria, es creen noves institucions de protecció. Una d’elles és l’Assistència, que permet demanar una protecció permanent a la persona major d’edat que, a causa  de la disminució de les seves facultats físiques o psíquiques, que no siguin prou importants com per incapacitar, necessiti que algú altre es cuidi d’ella mateixa i/o dels seus bens. Aquest càrrec serà anomenat pel Jutge sense que calgui instar un complex procediment d’incapacitació.

També s’ha creat la figura del patrimoni protegit, que permet afectar un determinat conjunt de béns a les necessitats vitals de la persona beneficiària, ja sigui per sofrir una discapacitat psíquica igual o superior al 33% o física o sensorial igual o superior al 65%.

En general podem dir que es preveuen noves figures intermèdies entre la plena capacitat i la incapacitació total de la persona, que permeten respectar al màxim possible l’autonomia personal i d’aquesta manera establir un programa de protecció adaptat a les necessitats d’aquells a qui els és necessari.

Pel que fa als internaments és especialment rellevant el fet que a partir d’ara no només es preveu per casos de trastorns psíquics, sinó que també poden ser causa d’internament les malalties que afecten la capacitat de coneixement de la persona.

Aquesta ampliació és certament important ja que s’estén la protecció a un col·lectiu més nombrós que igualment mereixen aquest grau de protecció, com per exemple l’ ingrés a un centre geriàtric.

No són totes les novetats introduïdes però aquestes són d’especial importància per tal de veure les noves tendències que ha seguit el legislador en matèria d’autonomia personal.

Xavier López-Giralt G.